VİZE  AŞAMALARI

Amerikan vizesini alabilmeniz, vize formlarınızı ve istenen evrakları tam ve doğru olarak hazırlamanıza bağlıdır.

Bu sayfada bulunan her satırı, her kelimeyi aceleye getirmeden, sakince anlayarak okumanız vizenizi rahatça almanızı sağlayacaktır. Önemli noktalar vurgulanmıştır. Her türlü evrak, aşağıda yazıldığı şekilde hazırlanmalıdır. Evraklarda yapacağınız hatalar vize alamamanıza yol açacaktır. Bu yüzden takıldığınız yerleri mutlaka bize sorunuz.

Önemli Bilgi:

Bütün acenteler öğrencilere İnsan Kaçakçılığı Broşürünü (Trafficking in Person Pamphlet) göndermek zorundadır. Bunun programa katılmanın bir şartı olduğunu lütfen unutmayın. Bütün öğrencilere bu broşürü okuyup okumadıkları sorulmakta ve okumayan öğrencilere vize verilmemektedir. Bu yüzden mutlaka TRAFIKKING IN PERSON PAMPHLET i çok iyi okudum ve anladım (yes, I read and understood it very well) şeklinde belirtmeniz gerekiyor. Bu yazının İngilizcesi ve Türkçesi sizlere iletilecektir.

VİZE GÖRÜŞMESİNE GİDERKEN YANINIZA ALMANIZ GEREKEN BELGELER:

Vize görüşmesine giderken götürmeniz gereken önemli evraklardan birisi online olarak doldurulan DS-160 isimli evraktır. DS-160 formunun vize görüşmesinden en az üç iş günü önce doldurulup sisteme kaydedilmesi ve çıktısının alınması gerekmektedir.

1-      DS-2019 formu sponsor tarafından kargo ile bize yollanır, bizlerde en kısa sürede sizlere iletiriz. Bu form size ulaştığınızda hemen EN ALT BÖLÜME imzanızı atmanız, vizeye gideceğiniz şehri ve tarihi (AY / GÜN / YIL SIRALAMASIYLA) yazmanız gerekmektedir. Vizeye gideceğiniz tarihi yazabilirsiniz.

2-      SEVIS Fee Invoice. Bu belge için 35 Dolar online ödeme yapılır ve çıktısı alınır.

3-      Online olarak doldurulan DS-160 formunun çıktısı. Biz formunuzu doldurup almanız gereken çıktıyı size email ile yollayacağız. Renkli veya siyah beyaz çıktı alabilirsiniz ancak renkli almanız tercih edilir. Size DO-NOT-REPLY@state.gov adresinden gelecek olan emailin ekinde bu belgeyi bulacaksınız. Çıktıyı kaliteli almanız ve üzerinde bulunan barkodun net olarak okunması gerekmektedir. Barkodu iyi okunmazsa, silik çıkarsa vize alamazsınız.

4-      İngilizce veya Türkçe olarak alınmış yeni tarihli öğrenci belgesi.

5-      İngilizce veya Türkçe olarak hazırlanmış transkript. Hazırlık sınıflarında okuyanlar ise şu ana kadar girmiş oldukları bütün quiz ve arasınav notlarını gösteren bir yazı almak zorundadırlar. TRANSKRIPT VEYA NOTLARINIZI GÖSTEREN YAZI BİR ZARFA KONMALI VE ZARFIN AĞZI KESİNLİKLE OKUL TARAFINDAN MÜHÜRLENMİŞ OLMALIDIR. Transkript kapalı zarfta ve zarfın ağzı mühürlü olmazsa, vize alamazsınız.

6-      Pasaportunuz (yeşil pasaporta J-1 vizesi verilmektedir.)

7-      Anti Trafficking Pamphlet. Çıktı almanıza gerek yok ancak mutlaka okumak zorundasınız.

8-      1 Resim (5 cmX5 cm). Amerikan vizesine uygun formatta olması gerekir. Saçlar toplanmalı, makyaj, küpe olmamalı, arka plan beyaz olmalı ve gülümsemeden tam karşı cepheden çekilmelidir. Fotoğrafçılara Amerikan vizesi için olduğunu belirtirseniz formatı bilirler.

9-      İşveren veya Kamp tarafından sizlere yollanan İŞ ANLAŞMASI. Yapacağınız işi, nereye gideceğinizi, işyeri adresini, alacağınız ücreti, konaklamanızı ve gidip geleceğiniz tarihleri çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Bilemezseniz vize alamazsınız.

Vize görüşmesine giderken bu evraklarının hepsinin tam olduğunu en az 3 kez kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ederiz çünkü eksik evrakla başvuru yapanlara vize verilmez.

AMERİKAN KONSOLOSLUĞU’NDA YAPILMASI GEREKENLER

1-      Sakın heyecanlanmayın. Eğer hazırlıklı giderseniz heyecan yapmazsınız. Sadece 2-3 dakikalık bir görüşme olmakta ve çok kolay geçmektedir. Sıranızı beklerken mülakat olan diğer öğrencileri dinlemeniz sorulara alışmanızı sağlayacaktır.

2-      En az 1 saat erken gidiniz ve trafik yüzünden mülakatı kaçırmayınız.

3-      Resmi veya gömlek, ceket, pantolon giymek her zaman artı puan getirir. Amerikalılar resmi kıyafetleri severler ve sizi fazla abartılı giyinmiş bulmazlar. Ancak takım elbise kravatlı gitmeyiniz. Kesinlikle temiz, traşlı ve derli toplu olunuz.

4-      Vezneye yaklaşınca MUTLAKA hafifçe gülümseyip ‘Good Morning’ ya da ‘Good Afternoon’ deyin. ‘How are you’ diye sorunca ‘I am fine thank you. And you?’ diye mutlaka gülümseyerek sorunuz.

5-      Mülakat boyunca kendinize güvenin ve karşınızdaki kişinin gözlerine bakmayı ihmal etmeyin , devamlı gülümseyiniz ve sempatik olunuz.

6-      Cevaplarınızı verirken kendinizden emin bir tavır takının, ne söylerseniz söyleyin kısa ve tam sorunun cevabı olsun. Ses tonunuz oldukça yüksek ve kelimeler net olmalı. Karşınızdaki sizi duymalı ve anlamalı. Hızlı konuşmak iyi konuşmak anlamına gelmez. Bu yüzden hızlı konuşmaya çalışmayınız çünkü aksanınız iyi olmadığı için sizi anlayamazlar. Yavaş yavaş konuşun. Vize görevlisi sizi iyi duyamazsa sizi anlayamaz ve sorun çıkabilir. Sorulmayan bir şeyi söylemeyin, söylemeye de kalkmayın. Lüzumsuz konuşmayınız

7-      Lütfen çok kibar olun, devamlı gülümseyin ve gereksiz soru sormaktan kaçının. El kol hareketleri yapmayın.

8-      Sıkça karşılaşıldığı gibi görevlinin sorularını Amerikan aksanı veya hoparlörün yetersizliği nedeniyle anlayamamış olabilirsiniz. Bu durumda sakın korkmayın ve kibarca ‘I am sorry, I couldn’t hear you well’ deyin ancak yine anlayamadıysanız , ‘Sorry sir/madam I still did not hear you well. Could you repeat, please?’ diye tekrar sorun. Mutlaka tekrar edecektir. Sorulara yanlış cevap vermeyin. SORULARI İYİ DİNLEYİNİZ VE SORUYU ANLADIĞINIZ HALDE GEREKSİZ YERE SADECE EMİN OLMAK İÇİN SORUYU TEKRAR ETTİRMEYİNİZ!!! İyi anlayamıyor seklinde değerlendirebilirler.

9-      Mutlaka İngilizce konuşun.

10-   Konsolosluk görevlileri işlerini bilen insanlardır, gerçek niyetinizi tek bir bakışınız yada kelimenizden anlayabilirler. Bu konuda hepsi çok tecrübeli ve eğitimlilerdir. Çoğu çok iyi Türkçe konuşur sakın orda otururken Türkçe konuşup pot kırmayın.

11-   Görüşme süresince dürüst olun. Unutmayın görevliler size vize vermemeye çalışan kişiler değillerdir. Onlar görevlerini yapmaktadırlar. Tekrar vize almaya gidebilirsiniz ve hakkınızda tutulan rapor kötü olmamalı. Vize alamazsanız dahi mutlaka kibar olun.

12-   Sorular sorulduğunda bunu destekleyen herhangi bir belge çok işinize yarayabilir. Özellikle son sınıflarda okuyanlara What are your future goals, future plans veya What are your plans after you graduate şeklinde gelecekle ilgili planlarınız nelerdir gibi sorular sorulunca güzel cevaplar vermeleri gerekir. Bu soruya mutlaka önceden iyi hazırlanın.

13-    Tüm belgeleri tekrar tekrar gözden geçirin, hata yapmayın.